Alles Op Reserve

Alles Op Reserve
Schutskampflyers 2016

ehm....

ehm....

donderdag 28 mei 2009

Camelus Dromedarius



Amice Jan,

Vooraleerst wil ik u oprecht bedanken en complimenteren voor het uiterst boeiende en onderhoudende verslag over ‘DÉ exploot’ van de Schutskampflyers in 2009:

De Missie Oudenaarde ofwel Het Beleg van Vlaanderen.

In pakkend proza worden de belevenissen beschreven van 8 schavuiten van meer of minder middelbare leeftijd, niet omringd door remmende factoren als werk, vrouwen, kinderen of andere bijzaken des levens. Op uiterst originele en vaak licht ironische doch humorvolle wijze is het relaas van de Flyers in Oudenaarde geschetst. Men waant zich al lezende terechtgekomen in een avontuurlijke schelmenroman, die de lezer bij tijd en wijle ook nog eens verrast met een (quasi, maar daarom niet minder interessant) wetenschappelijk zijsprongetje. In het bijzonder doel ik hierbij op de passage waarbij de ‘v.Laarhovens’ evolutionair worden gelinkt aan de kameel.
Ik moet zeggen dat, mede namens broeder Ben gesproken, wij de ‘v.Laarhovens’, bijzonder positief geraakt zijn door deze spectaculaire ontdekking van amice Jan.
Eindelijk zijn onze bijzondere doch merkwaardige talenten te duiden alsook op de juiste waarde te kwalificeren.
Gestimuleerd door deze nieuwe verhelderende inzichten ben ik nog maar eens in allerlei wetenschappelijke literatuur gedoken om de lucide ideeën van Jan te staven. Dit leidde tot het onderstaande resultaat. Lees eerst de bovenste wetenschappelijke verhandeling en daarna de volgende. U zult zien op slechts enkele subtiele tekstuele deviaties( waar heb ik dat meer gehoord ??) na zijn beide verhandelingen identiek….!!!

Jan, bedankt……..

De Broeders Beul


Verhandeling 1

¨De geur van kamelen, een kennismaking met een vreemde creatuur¨ .
In deze wetenschappelijke verhandeling komt de kameel (Camelus dromedarius) in al zijn aspecten aan de orde. Zijn gedrag, betekenis voor de nomaden, plaats in de geschiedenis en oude karavaantochten. Waarom kan een kameel zolang zonder water? Deze vraag beantwoordt dierenarts Peter Klaver in het hoofdstuk over de fysiologie van de kameel ¨Het schip der woestijn vaart op weinig water¨.
Enkele passages:

Zet een uitgedroogde kameel een bak met honderd liter water voor en hij slorpt het binnen enkele minuten helemaal op, daarmee zijn watertekort aanvullend. De meeste zoogdieren, inclusief de mens, zouden er dood bij neervallen. De rode bloedcellen knappen bij een snelle wateropname. De kameel kan het aan omdat het water slechts mondjesmaat uit de maag en darmen naar de rest van het lichaam wordt doorgegeven. Bovendien kunnen de rode bloedcellen van kamelen opzwellen tot twee en een half maal hun beginvolume zonder kapot te barsten. Door al deze wonderlijke aanpassingen kan een kameel heel lang zonder water. Hij overbrugt moeiteloos zeventien waterloze dagen in de hete zomer als hij tenminste niet hoeft te werken. Dit, gevoegd bij zijn golvende en sierlijke manier van lopen en het gemak waarmee de kameel zware lasten over grote afstanden vervoert, maakt dat het dier zijn bijnaam 'schip van de woestijn' ruimschoots waarmaakt.


Verhandeling 2
¨De cadans der v.Laarhoven’s, een kennismaking met een vreemde creatuur¨ .
In deze wetenschappelijke verhandeling komt de v.Laarhoven( homo sapiens hyperbeulus) in al zijn aspecten aan de orde. Zijn gedrag, prestaties, betekenis voor mede-flyers, plaats in de historie van wielertochten en soortgelijke uitputtingsslagen. Waarom kan een v.Laarhoven zolang zonder water of sportdrank? Deze vraag beantwoordt sportfysioloog Harm Kuipers van de universiteit Maastricht in het hoofdstuk over de fysiologie van de v.Laarhoven: “De beul van de weg koerst op weinig water”

Enkele passages:
Zet een uitgedroogde v.Laarhoven een blad met 5 halve liters bier voor en hij slorpt ze binnen de kortste tijd helemaal op, daarmee zijn vochttekort aanvullend. De meeste renners/flyers, met name de Reinhard’s, zouden er dood bij neervallen. De rode bloedcellen, alsook de hersenen knappen bij een snelle bieropname. Een v.Laarhoven kan het aan omdat het bier slechts mondjesmaat uit de maag en darmen naar de rest van het lichaam wordt doorgegeven. Bovendien kunnen de rode bloedcellen alsook de zo ie zo al niet geringe breinen van de v.Laarhoven’s opzwellen tot twee en een half maal hun beginvolume/massa zonder kapot te barsten en/of aan niveau in te boeten.
Door al deze wonderlijke aanpassingen kan een v.Laarhoven heel lang zonder vocht. Hij overbrugt moeiteloos honderden kilometers zonder een enkel slokje water of sportdrank, onafgebroken pedalerend tegen de harde wind en in de verzengende zon. Zeker als hij daarbij ook nog eens voortdurend dik op reserve kan blijven rijden. Dit, gevoegd bij zijn gestroomlijnde en sierlijke manier van pedaleren en het gemak waarmee de v.Laarhoven’s belangeloos hun mede-flyers over grote afstanden uit de wind houden, maakt dat deze unieke creaturen hun bijnaam 'Kameel' of liever ‘Camelus dromedarius’ ruimschoots waarmaken.
Kameel……Schip der Woestijn……Beul van de Weg……..
Pedaleur in Extremis….’unne.v.Laarhoven’…..ach zomaar een leuk rijtje…..




Geen opmerkingen: